Teszteld tudásodat, hogy meg tudod-e oldani ezeket a feladványokat.

Ha nem megy egyedül, a megoldások a cikk végén találhatók. 

1. Egy pszichiátriai kórházban egy vezető orvos és több beteg van. Egy új gyógyszer hatására minden beteg hirtelen furcsán kezdett viselkedni, mert napi egyszer megharaptak valakit. Szerencsére ez a mellékhatás csak egy hétig tartott. Amikor lecsillapodtak a kedélyek, az orvos észrevette, hogy minden betegen 2 harapás van. Az orvoson azonban 100.

Hány beteg volt a kórházban?

2. Egy beteg a pszichiátriai kórházban kóros hazudozó. Nem veszélyes, de minden nap új munkát képzel magának, és megpróbál meggyőzni mindenkit, hogy ő profi a szakmájában. Ennek igazolása érdekében az orvos egy munkával kapcsolatos feladatot adott neki, ha megbirkózik vele, azt jelenti, hogy az igazat mondja és hazamehet.

Reggel egyszer azt mondja: “Kovácsművész vagyok, teljesen biztos vagyok benne!”

Az orvos 5 különböző láncot adott neki, ami 3 részből állt, és ezekből kért egy hosszú láncot, de csak 3 szemet használhat fel. Az orvos nagyon meglepődött, amikor a beteg megcsinálta. Másnap haza is küldték.

Hogy sikerült befejeznie a feladatot?

3. Egy kisvárosban volt egy öreg órásmester. Mindenki azt hitte, hogy őrült. Remeteként élte az életét, és csak az órákkal foglalkozott. Egyszer megcsinálta a világ legszebb óráját. Minden gazdag ember szeretett volna kapni egy olyan órát. Óriási pénzeket ajánlottak fel, de az öreg visszautasította ajánlataikat. Egy napon azt mondta: “Ha egyikőtök megoldana egy rejtvényt, odaadnám az órámat.” Sok embert érdekelt a dolog és délben összegyűltek a boltja előtt.

Az órásmester 9 zsebórát vett elő, majd azt mondta: “Ezeket az órákat úgy kell elhelyezni, hogy 10 sor legyen, de egy sorban csak 3 óra lehet.

Egy ember 10 perc alatt megoldotta ezt a rejtvényt, és megkapta a remekművet. Hogyan tudta megoldani a rejtvényt?

4. A szupermarketben lopás történt. 3-szor fordult elő az eset: januárban, áprilisban és júniusban. A biztonsági kamera rögzítette a videókat:

A biztonsági őr alaposabban szemügyre vette a felvételeket, és hirtelen észrevett egy részletet, majd minden világossá vált számára.

Mit vett észre?

5. A pszichiátriai kórházban egy festő az aula falait festette. A festék nem volt mérgező, így a betegek nyugodt szívvel lehettek annak közelében, és nézhették, ahogy a festő dolgozik. Amikor a festő az egyik falat kezdte el festeni, egy beteg odament hozzá, és a következő párbeszéd zajlott le közöttük:

Mit mondott ezután a beteg?

Tipp: próbáld megoldani ezt a rejtvényt, humor segítségével.

A kórházban 20 beteg volt.

Megoldás: ha a betegek számát X- ként jelöljük, akkor a heti harapások száma 7X, a betegeknél a harapások száma 2X. Így az orvoson található harapások száma 7x-2X-nek felel meg, ami egyenlő 100-al.

7X – 2X = 100

X = 20

A kovács három láncszem használatával 4 láncot tudott összekapcsolni:

Így lehet 9 órát 10 sorban elhelyezni úgy, hogy egy sorban 3 óra legyen:

A terhes nő volt. A biztonsági őr észrevette, hogy januárban körülbelül 6-7 hónapos terhes lehetett. Ám júniusban még mindig ugyanúgy nézett ki.

Úgy gondoljuk, hogy a beteg válasza valóban elegáns és logikus:

Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!