A kutatások ezt mutatják.

A torontói Agykutató Intézet tudósai szerint a kávénak sokkal több jótékony hatása van, amellett hogy az embert reggel felébreszti és energiával tölti fel, vagy segít a koncentrálásban.
'A kávézás a jelek szerint összefüggésben van azzal, hogy csökken az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának kockázata” – mondta az intézet társigazgatója.
Azt vizsgálták, hogy mi ennek a magyarázta, a kávénak milyen összetevői játszanak ebben szerepet, és ez hogyan hat a korral összefüggő kognitív hanyatlásra, amihez egy gyógyszerkémikust és egy biológust is felkértek.
A csoport három különböző típusú kávét vizsgált:
- világos pörkölésűt
- ötét pörkölésűt
- koffeinmentes sötét pörkölésűt.
A koffeines és koffeinmentes sötét pörkölésű kávéknak azonos potenciálja volt a kezdeti vizsgálatok szerint, és már korán kiderült, hogy nem a koffein az az összetevő, ami védelmet nyújthat”.

Ezután a kávészemek pörkölése közben képződő fenil-indén molekulákat vették górcső alá. Kiderült, hogy a kutatásban vizsgált összetevők közül ez az egyetlen, ami az Alzheimernél és a Parkinsonnál megjelenő mindkét fehérjefragmenst, a béta-amiloid- és a tau-fehérje felhalmozódását is gátolja.

Mivel a pörkölésnél keletkeznek a fenil-indének, és minél sötétebbre pörkölik a kávét, annál több keletkezik, a sötétebb pörkölésű kávé jobban véd a világosabb pörkölésűnél.

Az úttörő jellegű vizsgálat után a következő lépés az lesz, hogy kiderítsék, mennyire előnyösek ezek a vegyületek, és képesek-e bejutni a véráramba vagy bekerülni az agy vérellátásába. Kiemelték, hogy egy természetes vegyületet fejti ki ezt a hatást, és nem szintetikus.

Az anyatermészet sokkal jobb vegyész, mint mi, és képes előállítani ezeket a vegyületeket. Ha szükség van egy összetett vegyületre, jobb ha egy növényben neveljük, aztán betakarítjuk, megdaráljuk és elkészítjük, mintha megpróbáljuk előállítani”.

A tudósok ugyanakkor elmondták: további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a gyógyításban is felhasználhassák az eredményeket. Hangsúlyozták. hogy a kutatás ugyan kimutatta, hogy van olyan összetevője a kávénak, ami hatékony lehet a kognitív hanyatlás gátlásában, de ez nem jelenti azt, hogy a betegségeket kávéval kezelni lehetne.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!