Négy évtizede árul palacsintát egy balatoni büfében. Megosztja a titkát, mitől olyan finom az ő palacsintájuk.

Ilia Lászlóné, a Balatonmáriafürdői Ilia Büfében már közel négy évtizede készíti a tökéletesen vékony palacsintákat. Elárulta a receptjét:

Hozzávalók (kb. 40 darab palacsintához):

  •     50 dkg liszt
  •     3 db egész tojás
  •     1/2 ek só
  •     1 liter jéghideg víz

Ilia Lászlóné szerint:

– Ez a vékony, rugalmas tészta amit a Balatonnál annyian szeretnek, csak a vízzel érhető el.

A palacsintatészta készítése során először a lisztet keverjük össze a tojásokkal, sóval és egy kevés vízzel, hogy sima állagot kapjunk, ezt habverővel érjük el. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a többi vizet, miközben állandóan kevergetjük. A tészta állagát javítja, ha egy órán át pihentetjük.

Néhányan olajat is adnak hozzá, de ez nem ajánlott, mert ha a sütőfelület túl forró, a tészta lyukacsossá válik. A tej használata némileg megváltoztatja a tészta állagát; ha tejjel készítjük, akkor a tészta sűrűbb lesz, mintha csak vizet használnánk.

A túlzott tojásadag a tészta rugalmasságát csökkenti, míg a szódabikarbóna hozzáadása puhábbá teszi. A cukor hajlamosítja a tésztát az odaégésre, míg ha nem teszünk bele elég sót, íztelen maradhat.

A tojás minősége is fontos:az Ilia családja például biotojást használ, hogy a palacsinta színe gazdagabb és az íze finomabb legyen. A bolti tojások használata esetén a palacsinta világosabb színű lesz.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!