Ezzel a teszttel megtudhatod, melyik csoportba tartozol!

A legtöbb ember háromféleképpen látja a színeket: 

  • piros érzékeny
  • zöld érzékeny 
  • kék érzékeny

Azt, hogy milyen színű egy tárgy, agyunk dönti el. Mármint azt, hogy mi milyen színűnek látjuk.

A szakértői tesztet Diana Derval kutatása alapján végezhetjük el. Ez a teszt magyarázatot adhat, mennyire különböző színértelmezési típushoz tartozunk. A teszt arról árulkodik, milyen hihetetlenül széleskörű az emberi érzékelés.

A színek látása és érzékelése a szemünkben található csapok és pálcikák információtovábbítási típusától függ.

A színek érzékelése összetetten függ szemünk fényérzékenységétől, a szemünkben található legkisebb érzékelő szerv működésétől, a retinában található csapok és pálcikák elsődleges színfejlesztésétől.

Te melyik csoportba tartozol?

Hány színárnyalatot tudsz megszámolni a képen? 

20 szín alatt: 
Az emberek egy része kevesebb, mint 20 színt tud megkülönböztetni a teszt alapján, ezért őket 'dikromatnak' nevezzük. Ez azt jelenti, hogy az emberek 25%-hoz tartozunk, akik kétféle színtartományban látják a színeket. Ebbe a csoportba azok az emberek tartoznak, akik szívesen öltöznek fekete, bézs és kék ruhákba. 

20 - 32 között: 
Ebbe a 'trichomat' típusú emberek tartoznak, akik az emberiség 50%-át teszik ki. A színeket piros érzékeny L csapokkal, zöld érzékeny M csapokkal, és kék érzékeny S csapokkal látják. Ebbe a kategóriába tartoznak azok az emberek, akik színesebben öltözködnek.

33 - 39 között: 
Aki a 33 és 39 között vagy még ennél is több színt lát, az 'tetrachromat' típusba tartozik, és a maradék 25%-ba tartozik. Igazság szerint, aki ennyi színt lát közel olyan kimagasló a látása, mint a méheknek. Nekik van egy 4. csapjuk a retinájukban, ami sárga érzékeny. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!