Sár József entomológus szerint a vörös tűzhangya a legveszélyesebb és legagresszívabb rovarok közé tartozik.

Az importált hangya, amelynek tudományos neve Solenopsis invicta, Dél-Amerikában őshonos, de az elmúlt évszázad során elterjedt az Egyesült Államok nagy részén, Mexikóban, a Karib-térségben, Kínában és Ausztráliában. Ezek a rovarok  agresszívek lehetnek és igen fájdalmas szúrásuk van, ami irritálja a bőrt és allergiás reakciókat válthat ki.

A kutatók most 88 vörös tűzhangya kolóniát azonosítottak Európában.

A vörös tűzhangya az egyik legrosszabb invazív faj. Riasztóan gyorsan terjedhet

– mondta Mattia Menchetti, a tanulmány vezető szerzője, a spanyolországi Evolúciós Biológiai Intézet kutatója.

Spanyolországban, Finnországban és Hollandiában már találtak tűzhangyákat import termékeken, de kolóniát a tanulmány előtt még soha.

A kolóniákat az olasz Syracuse egyik külvárosi részén találták meg. Egyelőre nem tisztázott, hogyan és mikor kerültek oda, de a tanulmány mögött álló kutatók úgy vélik, hogy a rovarok olyan tranzitpontra érkeztek, ahonnan aztán elterjedtek. A tanulmány azt sugallja, hogy a szél szállíthatta a repülő hangyák királynőit Syracuse északnyugati részéből, ahol kereskedelmi kikötő található.

 

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy a hangyák hamarosan Európa-szerte elterjedhetnek, mivel a kontinens 7%-án – beleértve az olyan nagy városi területeket, mint Barcelona, ​​Róma, London és Párizs – a faj számára megfelelő éghajlat uralkodik.

Sár József entomológus véleménye szerint a vörös tűzhangya a legveszélyesebb és legagresszívabb rovarok közé tartozik. Brazíliában „nadrágledobó” hangyának is hívják, miután ez az apró, 2-3 mm-es állat, ha megszúr, lévén fullánkos, olyan, égési fájdalomhoz hasonlítható érzést okoz, hogy az érintettnek valóban meg kell szabadulnia a nadrágjától.

És nem csupán a nagy fájdalom miatt, hanem azért, mert nem lehet lerázni őket a lábról, kézről, ugyanis szájszervével kapaszkodik a bőrbe.

Néhány éve én is megtapasztaltam, mikor egy tűzhangyabolyba estem. Senkinek nem kívánom azt a fájdalmat és az utána következő napokat, amit allergiás reakciók miatt betegen töltöttem.

A tűzhangya óriási károkat okoz számos ország mezőgazdaságában is. A vörös tűzhangya kolónia minden növényt megtámad és a konkurens rovarokat is kiirtja a környezetéből. Rendkívüli a szaporasága és az alkalmazkodóképessége révén gyorsan és nagy területen is elterjedhet.

Sár József szerint:

Latin-Amerikában őshonos a faj, de már az Egyesült Államok déli részein is megjelent, ahol a milliós kolóniákat már „tűzzel-vassal” irtják, sokszor eredménytelenül. Nem véletlen hívják ezeket a rovarokat legyőzhetetlen hadseregnek, már csak a szaporodásuk gyorsasága miatt is. Egyetlen királynő naponta akár 1 000- 1 500 petét is rakhat.

Célzott szer  irtásukra egyelőre nincs, terjedésüket így nehéz megállítani.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!