Amennyiben a fő ereket zár el a thrombus, úgy akár azonnali halált is eredményezhet.

A tüdőembólia egy rettegett, életveszélyes állapot, mely gyors és megfelelő kezelés nélkül akár halállal is végződhet. Bár hátterében leggyakrabban az alsó végtagok mélyvénás trombózisa áll, ám nem feltétlen előzi meg lábfájdalom.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ha valaki tüdőembóliára utaló panaszokat észlel, akkor is forduljon orvoshoz, ha előtte nem tapasztalt mélyvénás trombózisra utaló tüneteket.

Tüdőembólia- vérrögök a tüdőben

A tüdőembólia egy olyan életveszélyes állapot, melynek során vérrögök kerülnek a tüdőartériáiba. Hátterében leggyakrabban az alsó végtagok vagy a medence, (a prostata-, a végbél-, a hüvely-, és a méh körüli vénás hálózatok) vénás trombózisa áll, melynek során a keletkezett vérrögök leszakadnak, és a vérkeringéssel a tüdő artériáiba jutnak. Hogy milyen nagy problémát generál, az attól függ, mennyi, milyen nagyságú vérrögök kerülnek a tüdőbe, valamint, hogy azok mely artériába jutnak. Amennyiben a fő ereket zár el a thrombus, úgy akár azonnali halált is eredményezhet. Az állapot azonnali orvosi segítséget kíván, ugyanis gyors és megfelelő beavatkozás nélkül a probléma életveszélyes, a tüdő jelentősen és maradandóan károsodik.

A tüdőembólia tünetei

  • Mellkasi fájdalom
  • Vérnyomásesés
  • Légszomj
  • Véres köpet
  • Halálfélelem
  • Szédülés, ájulás
  • Szívpanaszok
  • Köhögés

A tünetek mértéke az állapot súlyosságától függ!

A tüdőembólia gyakran a láb mélyvénás trombózisának eredménye, ezért sokan úgy gondolják, azt lábfájdalom, livid elszíneződés és ödéma előzi meg (vagyis a mélyvénás trombózis tünetei). Ez veszélyes elgondolás, hiszen létezik ún.néma trombózis is, vagyis amikor semmilyen panasz nem jelzi a vérrögöket, vagy a már említett egyéb helyekről származik az embolus, és már csak a tüdőembólia okozta problémák jelentkeznek. Amennyiben ezen panaszok nem jelentősek (mivel pl.kisebb vérrög valamelyik kiságba került- mikroembolizáció), úgy meglehet, a beteg nem fordul idejében orvoshoz, mivel kizárja a megelőző tünetek hiánya miatt a tüdőembólia lehetőségét” – mondja Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Akár súlyos tüdőembólia, akár mikroembolizáció lép fel (melynek jellegzetessége az ismétlődés), fontos a megfelelő kezelés a további problémák és maradandó károsodások elkerülése céljából. Azonnal kórházi kezelés kis molekulatömegű heparin therápiás dózisának alkalmazása, ágynyugalom szükséges! Az akut, kórházi ellátás után fontos az utógondozás. A betegnek tartósan, meghatározott ideig (gyakran élete végéig) véralvadásgátlót szükséges szednie, valamint fontos kivizsgálni, mi is okozta a vérrögöket. Fontos tudni, hogy ha egyszer már kialakult valakinél trombózis, akkor nagyobb eséllyel fordul elő a későbbiekben, ezért oda kell figyelni a megelőzésre, mind gyógyszeres, véralvadásgátló terápiával, mind az életmóddal (dohányzás abbahagyása, túlsúly leadása, rendszeres testmozgás).

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!